Invest In Your Investments

Hvorfor har ingen kvalitetsdata på aktier?

with 2 comments

Anledningen til dette blogindlæg kommer på baggrund af en henvendelse fra en bruger af UPSIDO.com. Henvendelsen handlede om datakvalitet. Konkret spurgte en bruger om, hvorfor vores K/I var forskellig fra Nordnets og hvem der eventuelt havde fejl i deres data. Lad os allerede her slå fast, at Nordnet har fejl i deres fundamental data.

Vi vil gerne gøre den overordnede konklusion klar. MEGET få udbydere af finansiel data har korrekt information. Hvorfor? Fordi de forskellige udbydere ikke har forstand på håndtering af finansiel data. Dette går desværre udover private investorer, der ikke har råd til en Bloomberg eller Reuters terminal.

Case: Jinhui Shipping and Transportation

Jinhui Shipping and Transportation (JST) har i følge vores bruger en K/I på 4,14 på Nordnets handelsplatform sammenlignet med 0,57 på UPSIDO.com. Som vi allerede har skrevet, så er Nordnet forkert på den.

JST har en egenkapital på USD 636,6 mio. fordelt på 84.045.341 aktier, hvilket giver en indre værdi per aktie på USD 7,57 pr. aktie. JSTs seneste lukkekurs er NOK 25,40, hvilket svarer til USD 4,34.

Dermed bliver kurs/indre værdi = 4,34 / 7,57 = 0,57

Foto: Tradewinds

Nordnets nøgletalsside for JST kan man se, at PE er 0 på trods af, at de selv viser, at årets resultat i 2008 var NOK 2,84 pr. aktie. For det første er PE værdien ikke nul, da JST havde et pænt overskud efter skat i 2008. Tager du den seneste aktiekurs på NOK 25,80 og dividerer med NOK 2,84 pr. aktie (deres opgivede resultat pr. aktie for 2008), så bliver PE værdien 9,08. Dette tal ville i såfald også være forkert.

Den korrekte PE værdi for JST er 1,51.

Nu har vi i nogle år arbejdet med bearbejdning af finansiel data og set på kvaliteten hos udbydere af finansiel information. Vores konklusion er, at de personer, der arbejder med implementeringen af disse data ikke aner, hvad de arbejder med. De har ganske enkelt ikke den rigtige forståelse for beregning af finansielle nøgletal. Dette er skræmmende, da millioner af private investorer verden over træffer beslutninger på disse forkerte data.

Det var blandt andet denne observation, der i sin tid drev os til at starte UPSIDO.com. Fordi forkert data kan føre til katastrofale investeringsbeslutninger. Jeg håber kære læser, at du i fremtiden vil være mere kritisk, når du leder efter gratis finansinformation på tilfældige finanssider.

Advertisements

Written by Peter Garnry

28. December 2009 at 18:03

Posted in Investing, Stocks

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. UPSIDO er åbenbart ikke bedre til at regne!

  Nu er det jo en god skik at feje foran egen dør… Hvis min lommeregner ikke tager meget fejl er der en kommafejl i K/I-beregningen for SEVAN Marine A/S. Nøgletallene siger 0,08 – burde i flg. min beregning være 0,8! Det er 10 gange op – ikke uvæsentligt!

  Hvor mange fejl skal vi regne med hos UPSIDO?

  http://upsido.com/da/stocks/518-Sevan-Marine

  Claus Dyre

  1. February 2010 at 16:51

 2. Du har fuldstændig ret, der var desværre en fejl i de indtastede værdier, som K/I bygger på. Det beklager vi naturligvis.

  Vi stræber konstant efter at have høj datakvalitet og har indført mange kvalitetstjek af vores data. Desværre opstår der nogle gange fejl, hvilket er beklageligt.

  Vi satser på at være fejlfri, men vi må desværre erkende som Bloomberg og Reuters, at der altid vil være en lille sandsynlighed for fejl enkelte steder.

  Hvad angår Sevan Marine, så er fejlen rette. Og tak for observationen!

  Mvh
  Peter Garnry

  Peter Garnry

  7. February 2010 at 20:33


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: