Invest In Your Investments

Cimber Sterlings børsnotering er en katastrofe – kære investor MAYDAY MAYDAY!

with one comment

Mange forventer at 2010 bliver året, hvor fondsbørserne overalt i verden vil opleve mange nye noteringer af selskaber. På Københavns Fondsbørs forventer markedet kommende noteringer fra Falck, Chr. Hansen, ISS, Danfoss og Dong. I Danmark har 2009 budt på blandt andet noteringer af Össur og senest Cimber Sterling. Sidstnævnte har mildest talt været en katastrofe af olympiske dimensioner.

Lad os starte med begyndelsen. Cimber Sterling vil på fondsbørsen for at få finansiering til deres vækststrategi. Selskabet udsteder et prospekt, hvor det udbyder op til 16.650.000 stk. aktier á nominelt DKK 1 i et udbudsinterval på DKK 20 – 24 pr. aktie. Den endelige udbudskurs endte på DKK 10 pr. aktie grundet store vanskeligheder med at sælge aktierne. Underligt taget i betragtning af, at vi her har med en industri, der forventes at tabe op mod 33 mia. kr. i 2010.

Den 1. december 2009 var selskabets første handelsdag og aktien sluttede i kurs DKK 9 pr. aktie. De efterfølgende uger lå kursen stabilt omkring kurs DKK 9 pr. aktie, hvilket var i overensstemmelse med SEB Enskilda’s rolle som stabiliseringsagent. Men den 17. december 2009 fløj Cimber Sterling ind i kraftigt stormvejr, da selskabet offentliggjorde regnskabet for 2. kvartal, der viste underskud samt en kraftig nedjustering for helåret. Aktien lukkede i kurs 6,35 pr. aktie.

Samme dag, den 17. december skrev Borsen.dk, at Cimber havde solgt et simket lig, med nedenstående citat af Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

” Der er mange pile, der peger på, at Cimber har lavet et skønmaleri, men der er dog ingen smoking gun endnu. Det er vigtigt at afklare, om Cimber har handlet i god eller ond tro. Men man må gå ud fra, at de har kendt til vanskelighederne,” siger Caspar Rose, der er ekspert i børsret ved Copenhagen Business School, til nyhedsbureauet Direkt.

Artiklen havde også nedenstående citat fra Sydbanks Jacob Pedersen.

” Det er en gigantisk skuffelse. Det er en perlerække af dårlige nyheder. Først en nedjustering af prospektkursen, og nu er aktien raslet ned hele december. Det er en indikation af, hvor svært tingene står til. Set fra min stol har deres forretningsmodel ikke vist sit værd. Både Cimber og Norwegian vokser, men Norwegian tjener altså bare penge. Det er en kilde til bekymring,” siger han til nyhedsbureauet Direkt og fortsætter:

” At lave det her nummer 16 dage efter en børsnotering er ikke godt. Cimber har været rundt og sælge væksthistorien, og den står efter min mening meget i kontrast til prospektet, for der træder det tydeligt frem, at børsintroduktionen skal bruges til at overleve og ikke til at vokse. “

Selskabets ledelse har siden været ude at sige, at de ikke kendte til den gennemsnitlige billetpris før 1½ måned efter befordringen – vil sige efter prospektet var udfærdiget. Det virker meget underligt, at et selskab med en omsætning på 1,3 mia. kr. ikke kender udviklingen i salget på daglig basis. I vores optik bør sådan noget være meget nemt at automatisere elektronisk, så ledelsen på daglig basis kender udviklingen.

Er det ansvarligt at sende et stresset selskab på fondsbørsen?

Der er ingen grundlov inden for kapitalmarkederne. Alle selskaber kan børsnotere sig, hvis de lever op til betingelserne af fondsbørsen, kan finde en villig investeringsbank og investorer. Men ingen investeringsbanker har interesse i at sende dårlige selskaber på fondsbørserne, da det skader deres integritet over for deres investeringskunder.

Cimber Sterling blev noteret af Sole Lead Manager SEB Enskilda og Co-manager Spar Nord Bank. Taget det vi ved nu, så virker det helt ude af proportioner at sende selskabet på fondsbørsen til den oprindelige udbudskurs på DKK 20-24 pr. aktie. Men hvordan forholder det sig objektivt, hvis vi ser bort fra nedjusteringen? Mogens Vad, investeringsdirektør og partner i Amber Fondsmæglerselskab, har i lidt vage toner kaldt Cimber Sterling for en mavelanding på børsen. Og storaktionær Karsten Ree har udtalt, at han er overrasket over dårlige Cimber-tal.

Kilde: Business.dk

Vi har den luksus, at vi ikke behøver have fløjlshandsker på, når vi behandler et emne. Vi kan kalde en spade for en spade. Om lidt vil vi gennemgå tallene for de børsnoterede flyselskaber og demonstrere hvorledes Cimber Sterling var/er et skrantende og dårligt flyselskab sammenlignet med konkurrenterne. Sammenligningen vil vise, hvorfor SEB Enskilda og Spar Nord Bank sendte et svagt selskab på fondsbørsen og hvorfor Karsten Ree sammen med Bitten og Mads Clausen Fonden har ageret som dårlige investorer.

Sammenligning af flyselskaber i Norden

Værdiansættelse

Cimber Sterling havde to gode år i 2007 og 2008, men blev ramt hårdt i 2009 (Cimber Sterling har forskudt regnskabsperiode) med et underskud på minus 59 mio. kr. Ser vi bort underskuddet ser det ikke helt skidt i forhold til SAS, Norwegian og Finnair. Ser vi på K/I værdi så handles Cimber til 2,42, hvilket kun overgås af Norwegian på 3,15. Havde Cimber Sterling blevet noteret til kurs 20, så havde selskabet haft en K/I på 5, hvilket er fuldstændig uhørt sammenlignet med branchens K/I værdier i gennemsnit, der ligger på 1,39.

Interessant i forhold til K/I værdien, så har Per Have, adm. direktør i Bitten og Mads Clausen Fonden, udtalt at selskabet handles til under kurs indre værdi. Hvis K/I på 2,42 er under kurs indre værdi, så må Per Have se på nogle andre tal end dem, der foreligger offentligheden eller også taler han om en mere subjektiv indre værdi.

Vækst

Her ser Cimber Sterling stærk ud sammenlignet med SAS og Finnair, men kan ikke slå Norwegian, der er vokset eksplosivt de sidste fem år.

Finansiel styrke

Cimber Sterling havde en current ratio på 0,76 i følge årsrapporten for 2008/09 og senest er den faldet til 0,46 i 2. kvartal 2009/10, hvilket bør få alle alarmklokker til at ringe (Parken har pt. 0,29). Dette tal skal sammenlignes med 0,89 for SAS, 1,04 for Norwegian og 0,76 for Finnair. Tal under 1 indikerer stor finansiel svaghed på den korte bane. Derudover er Cimber Sterling mellem 3,3 til 5 gange mere gearet finansielt end SAS, Finnair og Norwegian, hvilket også er skræmmende. Dette kunne indikere, at selskabet sandsynligvis bliver tvunget til at rejse yderligere kapital i 2010. Samtidig har selskabet den dårligste Altman Z-score på 2,77 sammenlignet f.eks. 3,99 for SAS – dvs. sandsynligheden for en konkurs er større for Cimber Sterling end SAS!

Produktivitet

Ser vi på Cimber Sterlings produktivitet fremstår selskabet også i den dårlige ende. Selskabet generer EUR 229.000 i omsætning pr. ansat, mens udskældte SAS for deres effektivitet leverer EUR 248.000 pr. ansat. Finnair leverer EUR 239.000 pr. ansat. Til sammenligning leverer duksen Norwegian hele EUR 647.000 pr. ansat, hvilket vidner om en langt mere profitabel og effektiv forretningsmodel.

Konklusion

Der kan ikke herske tvivl om, at flyselskaber generelt klare sig dårligt finansielt. Men Cimber Sterling performer markant dårligere på en lang række finansielle nøgletal. Specielt selskabets svage finansielle kapitalstruktur burde/bør vække stor bekymring. Denne børsnotering har været en katastrofe fra starten. Intet tydede på, at dette selskab var en guldfugl. Tværtimod har SEB Enskilda og Spar Nord Bank markedsført et håbløst projekt og mange investorer bør føle sig ført bag lyset af selskabets ledelse og børsnoteringen virker dumt af SEB Enskilda Spar Nord Bank.

Vi må håbe for børsmarkedet som helhed, at vi ikke kommer til at opleve af disse eksempler. Ikke flere stressede selskaber. Vi vil have vindervirksomheder.

Vi ved ikke om kaptajnen på Cimber Sterling råber MAYDAY MAYDAY ud i højtaleranlægget, men det burde han. Objektivt set på finansielle nøgletal, så er selskabet i massive problemer. Når det så er sagt, så ønsker vi Cimber Sterlings ledelse en god jul og et godt nytår, og må de få gjort dette blogindlæg til skamme i 2010.

Advertisements

Written by Peter Garnry

21. December 2009 at 19:30

Posted in Stocks

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Skriv en kommentar » I morges vågnede mange aktionærer i Cimber Sterling op til en noget sørgelig nyhed. Selskabet nedjusterer kraftigt forventningerne til omsætningen og indtjeningen. Dagens nyhed bekræfter blot de tanker vi kom med i et tidligere blogindlæg omkring den katastrofale børsnotering af Cimber Sterling. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: