Invest In Your Investments

Er der gået global opvarmning i klimaaktier?

with one comment

COP15 er i fuld gang i Bella Center Copenhagen og molotov cocktails flyver rundt i Christianhavns gader. Hvilken energi og røre klimadebatten kan skabe anno 2009. Ikke nok med NGO’er, politikere, aktivister mv. taler om klima og jordens undergang, så har euforien fået ny næring og såkaldte “klimaaktier” får konstant nye købsanbefalinger. Klimaaktier drejer sig som selskaber inden for vindmøller, solceller, bioethanol, vandrensning, enzymer, investeringer i CO2-kvoter etc.

Kilde: business.dk, Foto: Christian Ringbæk

Senest har Børsen TV kørt en historie “Sæt dine penge i klimaaktier“, hvor porteføljemanager i Alm. Brand Markets, Michael Adam Adler, råder til at investere i klimaaktier som Danisco og Novozymes. Er det nu klogt?

Analyse af danske klimaaktier

Generelt skal man passe ekstremt meget på, når aktier bliver “over-anbefalet” og specielt i kølvandet på hysteriet i forbindelse med disse dages COP15-konference. Klimaaktier har redet på en bølge længe, som følge af stor bevågenhed af analytikere og stor subsidiering fra alverdens stater. George Soros har blandt andet været ude og fortælle, at han ikke investerer i vindmøller, fordi branchen er for afhængig af staternes fortsatte investeringer – ergo markedet for vindmøller er ikke bæredygtig endnu på frie markedsvilkår.

Regel nr. 1 i investering er “Aldrig tab penge” og regel nr. 2 er “Aldrig glem regel nr. 1”. Den bedste måde at overholde dette princip er ved at begrænse euforien, grådigheden og den naive optimisme. I stedet bør du anvende en sund skepsis i forhold til dine investeringer. Aldrig køb noget fordi det er hot eller bliver anbefalet af bankerne, af en ven på facebook eller står på forsiden af Dagbladet Børsen. Køb en aktie, hvis den underliggende værdi er fornuftig i forhold til prisen.

I forhold til Michael Adam Adlers, fra Alm. Brand Markets, anbefalinger omkring  klimaaktier, har vi foretaget en sammenligning i UPSIDO.com af de mest interessante klimaaktier.

Kilde: UPSIDO.com, egen tilvirkning

Klimaaktiernes prissætning vs. vækst

Det ses hurtigt, at Vestas og Novozymes suverænt er de dyreste aktier målt på PE 3 år, P/B og P/CF (prisen i forhold til cash flow), hvis vi ser bort fra væksten i EPS. Medtager vi væksten i omsætning og EPS, så danner der sig et hurtigt billede. Objektivt set så handles Novozymes urimeligt dyrt i forhold til de resultater, som de har været i stand til at præstere. Hvordan kan markedet handle et selskab til 34 gange den 3 års gennemsnitlige indtjening, når selskabet kun vokser med ca. 11,3% Det hænger ganske enkelt ikke sammen. Markedet forventer dermed en accelerende vækst, hvilket måske er lige optimistisk nok taget deres track-record i betragtning. Desuden afhænger den fremtidige vækst af udviklingen i bioethanol-markedet (her den store vækst skal komme fra) og her er branchen afhængig af statens subsidier til produktionen. Danisco handles meget konservativt, men omvendt har de også leveret elendige resultater i 10 år og hvorfor skulle det så ændre sig? Skulle COP15 ændre ved hele Daniscos forretningssetup? Næppe. Vestas’ PE 3 år på 26,6 derimod giver mere mening i forhold til selskabets vækst, men de seneste kvartalers udvikling begynder at sætte spørgsmålstegn ved aktiekursens niveauer ud fra et fundamentalt synspunkt. I den anden ende handles Renewable Energy Corporation (REC) til meget lave priser i forhold til den historiske vækst og fremtidspotentialet for solenergi. På trods af finanskrisen har selskabet formået at vokse omsætningen med 12%, men omvendt er indtjeningen under pres.

Finansiel styrke og profitgrad

Alle selskaberne undtagen Danisco har en fornuftig finansiel styrke målt på current ratio og den finansielle gearing er relativ lav sammenlignet med markedet generelt. Dette er et godt tegn. Novozymes og REC er de eneste, der har leveret konstante og høje EBIT-marginer, der er værd at tale om – her halter både Vestas og Danisco. Ser på afkastet af de samlede aktiver fremstår Vestas og Danisco som nogle svage selskaber i forhold til profitafkastet på aktiverne. Kun Novozymes scorer her rigtig højt.

Konklusion

Novozymes: Et godt og stabilt selskab, men aktiekursen er høj sammenlignet med de andre klimaaktier

Vestas Wind Systems: Et væksteventyr, men aktiekursen er høj, hvis blot væksten falder en smule. Dårlig forrentning af aktiverne.

Danisco: Et selskab med muligheder, men ingen kender rigtig omfanget af disse muligheder. Konservativt prisfastsat, hvilket er giver mulighed for god upside, hvis de kan udnytte potentialet af deres viden inden for enzymer.

Renewable Energy Corporation: Selskab i stor vækst og med store muligheder. Konservativt prisfastsat i forhold til den historiske indtjening og muligheder. Høje profitgrader. Risikoen på den korte bane er den negative indtjening

Advertisements

Written by Peter Garnry

14. December 2009 at 18:10

Posted in Investing, Stocks

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] en kommentar » I forbindelse med COP15 skrev vi et blogindlæg den 14. december omkring klimaaktier (Danico, Novozymes og Vestas). Indlægger har været læst af mange og bliver katalysatoren for, […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: