Invest In Your Investments

Algoritmisk handel og dens betydning for den private investor

with one comment

Algoritmisk handel er avanceret automatiseret handel primært udført af investeringsbanker, hedge fonde etc. Er du kortsigtet privatinvestor, så bør du overveje din investeringsstrategi endnu engang. Konklusionen er, at den kortsigtede privatinvestor spiller et spil, der er tabt på forhånd. For den langsigtede privatinvestor er fremkomsten af algoritmisk aktiehandel ikke et problem.

Forleden havde vi en samtale med en af vores kunder omkring algoritmisk handel på fondsbørserne. Vi fik et meget dybtgående spørgsmål fra kunden.

Er fremkomsten og væksten i algoritmisk aktiehandel enden på private investorer i aktiemarkedet?

Ved første øjekast lyder spørgsmålet skræmmende, fordi det implicit leder til svaret: ja det kunne blive enden for den private investor. Vi kan dog forsikre dig, at det helt sikkert ikke vil betyde enden for den private investor. Måske tværtimod. Den underliggende frygt i spørgsmålet er, om investeringsbankernes avancerede computermodeller og hurtige handelssystemer konstant vil vinde over den private investor.

Den 9. september 2009 havde Bjørn Sibbern, CEO i NASDAQ OMX Copenhagen, et bidrag til Dansk Investor Relations Forenings (DIRF) årsdag omkring netop algoritmisk handel. Her kan du læse B. Sibberns bidrag Algoritmisk handel og den betydning for markedet og prisdannelsen.

B. Sibberns bidrag beskriver hvorledes algoritmisk handel har forbedret likviditeten (i USA er omsætningshastigheden på børserne 367%! dvs. den gennemsnitlige ejerskabsperiode er omkring 100 dage) og vokset kraftigt siden 2004. Bemærk i hans slides, hvordan algohandlen faldt kraftigt efter IT-boblen. En sådan tendens kan sagtens komme til at forekomme igen.

Algoritmisk handel vs. den kortsigtede privatinvestor

Investeringsbankerne har store databaser med lange tidsserier gående tilbage til 1950’erne med point-in-time funktionalitet, hvilket gør dem i stand til at lave uendelige mange regressionsmodeller over forskellige markeders (aktier, valuta, obligationer, råvarer, renter mv) performance. Produktet er avancerede algoritmefunktioner, der er direkte koblet op på alverdens fondsbørser. Her leder algoritmerne konstant efter arbitragemuligheder i markedet eller kortfristede positioner, som computeren mener med stor sandsynlighed vil give gevinst.

Handelseksekveringerne er så hurtige og præcise, at ingen mennesker kan følge med. Derudover kan computerne overskue så mange variabler, at de har et bedre udgangspunkt for at indgå i kortsigtede positioner i markedet. Mange af de store investeringsbanker har hele IT-afdelinger, der ikke laver andet end at optimere algoritmerne og øge hastighederne på deres eksekveringer. Når man tænker på, hvor store de finansielle markeder er, så kan en lille forbedring betyder mange millioner ekstra i handelsgevinster. Der findes også selskabder, der lever af at sælge algoritmer og handelssystemer til bankerne f.eks. Orc Software i sverige. Selskabet er børsnoteret i Sverige, så du kan læse om selskabet i UPSIDO.com her.

Konklusionen er, at de private investorer, der forsøger sig som daytradere i det nye DayTradeCenter, eller forsøger sig med kortsigtet swing trading baseret på TA, spiller et spil de ikke kan vinde. Hvordan skulle en lille privat investor kæmpe mod de store investeringsbankers supercomputere? Det er absurd og naivt, hvis du tror, at du med en fancy TA-model købt på et site i USA til $85 kan konkurrere mod investeringsbankerne.

Algoritmisk handel vs. den langsigtede privatinvestor

B. Sibbern skriver godt nok, at disse algoritmiske modeller også i nogle tilfælde er langsigtede, men hovedparten er kortsigtede. På den lange bane spiller mange flere variabler ind i den langsigtede prisfastsættelse af aktierne, hvilket gør beslutningsprocessen mere kompleks.

Ingen af verdens store kendte investorer som Warren Buffett, George Soros, Jim Rogers, Marc Faber etc. anvender supercomputere i deres investeringsproces. På den lange bane bliver timing mindre vigtigt for det totale afkast, hvilket vi også har skrevet om tidligere her. Tag for eksempel en succesfuld investeringsforening som Skagen Fondene. Deres tre store fonde har historisk leveret et årligt afkast mellem 16,5-19,8% p.a. uden at bruge avancerede algoritmer. Deres filosofi er langsigtede valueinvesteringer – denne tilgang til investering kræver ingen algoritmer.

I en Warren Buffett tale fra 1984 beskriver han en række valueinvestorer, der systematisk har slået markedet ud fra simple investeringsprincipper. Igen uden brug af supercomputere. Os bekendt anvendes algoritmer og automatiseret handel ikke udstrækt i langsigtede aktieinvesteringer, da deres værdi på den korte bane ikke kan bruges til noget på den lange bane.

Konklusionen er, at den private investor der spiller det langsigtede spil med sunde investeringsprincipper ikke behøver at være bange for investeringsbanker, supercomputere eller lignende. Spillereglerne har ikke ændret sig på langsigtede investeringer. Tværtimod har tilgangen af Internettet givet private investorer adgang til informationer og værktøjer, der i højere gør, at de selv kan konkurrere mod Skagen Fondene, LD Invest, Danske Invest mv. i stedet for at betale dem dyre gebyrer.

Advertisements

Written by Peter Garnry

18. November 2009 at 16:27

Posted in Stocks

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Grundlæggende tager de to forfattere af klummen afstand til, hvad de kalder, den nye værdipapirhandels mani. De udtaler i klummen, at forsøget på at forudsige selskabers kortsigtede resultater, samt markedets reaktion på dem, er et “fool’s game” – altså åndsvagt fordi du i følge dem ikke kan vinde. Faktisk er det lidt den samme konklusion, som vi kom frem til vores tidligere artikel omkring algoritmisk handel af aktier. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: