Invest In Your Investments

Farlig investorstrategi kun at købe dansk

leave a comment »

I forbindelse med lanceringen af vores nye sektor risiko værktøj under portefølje lavede UPSIDO.com en analyse, som Dagbladet Børsen valgte at offentliggøre på borsen.dk. Du kan læse historien her.

Grundlæggende er analysens pointe, at det danske aktiemarked er et meget koncentreret aktiemarked, illustreret ved nedenstående figur over fordelingen af markedsværdi på sektorniveau.

danish_sector_marketcapHele 85 pct. af markedsværdien er placeret i sektorerne finans, sundhedspleje og industri. Hvis du som investor placerer din kapital tilfældigt på det danske aktiemarked, bliver din portefølje nemt meget koncentreret på få sektorer, hvilket giver en højere risikoprofil sammenlignet med en portefølje eksponeret mod alle sektorer.

UPSIDO.com håber på, at private investorer vil begynde at betragte det nordiske aktiemarked som deres hjemmemarked. Det samlede nordiske aktiemarked (Danmark, Sverige, Norge og Finland) består af ca. 850 aktier sammenlignet med ca. 200 danske aktier, og fordelingen på sektorer er større illustreret ved nedenstående figur.

nordic_sector_marketcap Ønsker du som dansk privatinvestor eksponering mod IT og energi, så bliver du nødt til at se på de andre nordiske aktiemarkeder, da disse to sektorer nærmest er ikke-eksisterende på Københavns Fondsbørs.

Vores analyse peger også på en amerikansk undersøgelser, der viser, at private investorer har en tendens til at have ligevægtede porteføljer på sektorniveau. Det vil sige 10 pct. af kapitalen i 10 forskellige aktier i forskellige sektorer. Denne vægtningsstrategi giver større udsving i porteføljens afkast uden, at du bliver kompenseret gennem et større afkast.

Derfor har vi udviklet et sektor risiko værktøj, der angiver, hvordan din eksponering på forskellige sektorer er sammenlignet med markedet. Da det samlede nordiske aktiemarked har en finansvægtning på 20 pct., så giver det intuitivt god mening ikke at have 50 pct. af porteføljen i Nordea Bank og Danske Bank, med mindre man har gode grunde til at være så overeksponeret.

Advertisements

Written by Peter Garnry

27. October 2009 at 15:00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: