Invest In Your Investments

Er lykken gjort med UPSIDO Rating?

leave a comment »

Kan du bare investere ud fra UPSIDO Rating?

Svaret er både ja og nej.

Vi blevet spurgt om dette til produktpræsentationer, på email og i telefonen. Vi plejer at give følgende svar:

UPSIDO Rating er et godt tal til at sortere de mest risikofyldte og dårligste selskaber fra, men tallet kan ikke stå alene og bør anvendes sammen med andres nøgletal og egne vurderinger omkring fremtiden, risikoappetit, sammensætning af porteføljen mv.

Hvad sker der, hvis du kun ser på UPSIDO Rating som eneste investeringskriterium? Nedenstående kan du se en graf over kursudviklingen blandt nordiske aktier over en periode på fem år. Grafen viser, hvordan en aktie med f.eks. UPSIDO Rating på 20 klarede sig over de næste fem år.

upsidorating

Resultatet passer perfekt med vores egen verdensopfattelse. Nemlig at et nøgletal eller matematisk model ALDRIG kan emulere virkeligheden præcist eller for dens sags skyld fremtiden. Lad os præcisere, hvad det er vi mener.

Den gule linje er en lineær regression af kursudviklingen i forhold til UPSIDO Rating for 5 år siden. Den har en positiv hældning, hvilket betyder, at set over hele datasættet, så indikerer en højere UPSIDO Rating en højere sandsynlighed for et bedre afkast. Hvad grafen også viser er, at nogle selskaber med dårlig UPSIDO Rating (dvs. under 35) faktisk har klaret sig fantastisk godt og langt bedre end gennemsnittet. Dette bekræfter, at nøgletallet alene ikke kan forudsige den præcise udvikling i aktiekusen, men effektivt guide dig i den rigtige retning med hensyn til dine aktieinvesteringer – dvs. høje UPSIDO Rating større sandsynlighed for succes, men det sidste forarbejde inden du invester bør du foretage med udgangspunkt i andre nøgletal mv.

Hvad UPSIDO Rating ikke er…

UPSIDO Rating kan som demonstreret ikke anvendes til med 100% sikkerhed at fastslå, at en aktie vil klare sig godt eller dårligt i alle tilfælde. Men generelt kan tallet fortælle dig om selskabet er stærkt eller svagt, hvilket i det lange løb, har det med at give sig udslag i kursudviklingen.

Lad os give dig et eksempel på tolkningen af UPSIDO Rating.

SAS har en UPSIDO Rating på 13, mens Novo Nordisk B har en UPSIDO Rating på 73. Hvad betyder det? Med udgangspunkt i grafen er der stor sandsynlighed for at Novo Nordisk vil klare sig bedre end SAS over de næste 5 år. Men alternativt kan SAS aktien blive den bedste investering over de 5 år. Hvordan det? En UPSIDO Rating på 13 for SAS betyder, at selskabet er håbløst svagt og dårlige til at forrente kapitalen og tjene penge. Med andre ord er en investering i SAS høj risiko og et væddemål på, at ledelsen kan vende selskabet til profitabilitet igen. Gør de det, så bliver det en fantastisk investering. Igen UPSIDO Rating fortæller dig dette og angiver indirekte også sandsynligheden for succes, da så lav en UPSIDO Rating sjældent ender godt. Omvendt er Novo Nordisk den sikre investering.

Pointen er altså, at UPSIDO Rating er fantastisk til at sortere de gode fra de dårlige, men tallet må ikke anvendes ukritisk, da verden ALDRIG kan koges 100% ned i et tal. Vi håber, at dette blogindlæg har givet en vis klarhed over nøgletallet.

Advertisements

Written by Peter Garnry

7. October 2009 at 16:48

Posted in Features

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: