Invest In Your Investments

Martin Thorborg burde få et abonnement på UPSIDO.com

leave a comment »

Prolog

Aktieinvestering er ikke 100 procent gambling. Så er det slået fast. Enhver investor kan nemt reducere sin risiko og gamblingen i sine investeringer, hvis investoren gør sit forearbejde rigtigt. Derfor burde Martin Thorborg få sig et abonnement på UPSIDO.com.

Historien om Martin Thorborg og gambling

Skeletterne vælter ud af skabet. Vi har hørt historierne om:

De seneste i rækken er kendte danskere, der har tabt penge på Lehman Brothers konkurs. En af disse kendte er Martin Thorborg og han har begået den samme fejl, som mange mennesker gør efter en finanskrise. Martin Thorborg konkluderer nemlig, at aktieinvestering er det samme som gambling på rouletten.

rouletteMartin Thorborg har udtalt følgende til TV2 Finans:

Jeg har fået cementeret, hvad jeg egentlig godt vidste i forvejen, nemlig at aktiehandel er 100 procent ren gambling

Aktieinvestering er ikke 100 procent gamling. Naturligvis er der er et element af held i forhold til timing og valg af netop Novo Nordisk i forhold til Astra Zeneca. Men at disse beslutningers udfald er præget af held er ikke anderledes end almindelige beslutninger i for eksempel en virksomhed.  Da vi startede UPSIDO.com for to år siden kunne vi ikke ordentlig bedømme behovet eller efterspørgslen, men observerede et problem vi gerne ville løse. UPSIDO.com er i dag en succes og det skyldes held i forhold til den beslutning vi tog for to år siden, da det naturligvis en stor risiko at tage. Men mange af de beslutninger vi senere har taget er mere præget af dygtighed og ellers hårdt arbejde.

På samme måde er det med aktieinvestering. Der er et element af held, men den anden del handler om dygtighed og træffe de rigtige beslutninger på det rigtige grundlag. Det forudsætter selvfølgelig, at man tror på, at markederne ikke er effektive, da alt ellers ville være 100 procent held. Vi har ved flere lejligheder argumenteret for at markedet ikke er effektivt i den forstand, at prisfastsættelse er korrekt hele tiden og indregner alt tilgængeligt information ens af alle observatører i markedet hele tiden.

Nu har vi ikke kendskab til hvordan Martin Thorborg har investeret i aktier, men noget må han have gjort helt galt. Lad mig komme med to eksempler:

problem

Ovenstående er en klassisk problemstilling. Havde Martin Thorborg investeret i SAS fremfor Novo Nordisk, så havde han dummet sig. Ville dette være held? Måske, men den ville udgøre en meget mindre del. I 2007 var Novo Nordisk et stærkt selskab med gode nøgletal på næsten alle parametre på nær prisen på en aktie. Dette gjorde, at de havde en UPSIDO Rating på 71. Omvendt var SAS et turbolent selskab med underskud, dårlige profitmarginer, ingen vækst mv. De havde en UPSIDO Rating på 44. Det lå i kortene, at SAS var et svagt selskab – alle kunne se det, hvis man kiggede efter. Det havde mere været held, hvis SAS aktien ikke havde faldet, fordi ledelsen mirakløst havde vendt skuden midt i en krisetid.

Så meget så godt. En simpel undersøgelse af forholdene i en virksomhed kan reducere “held-elementet” betragteligt. Det andet eksempel er case lige nu og her. Martin Thorborg vil investere i IT-aktier. Han har set sig varm på Funcom, et spilfirma registreret i Holland og med aktie noteret på Oslo Børs. Selskabet er kendt for at have udviklet et spil, der hedder Anarchy Online.

Lidt statistik på Funcom

 • UPSIDO Rating: 15 (ikke særlig godt på højde med SAS)
 • Altman Z-score: 3,24 (indikerer meget høj til ekstrem risiko for konkurs på mellemlang sigt)
 • PE: N/A
 • P/B: 0,66 (indikerer svag tiltro til selskabet, men også mulighed for stor upside)
 • P/FCF: N/A (selskabet genererer negative frie pengestrømme – dvs. pengestrømme efter drift og investeringer
 • Reveneue/Per employee: 91.000 EUR/ansat hvilket er 50% under industrigennemsnittet
 • Kursudvikling 2 år: -80%

Konklusion: ikke noget stærkt selskab. Investering bør forelægge på en forventning/kendskab/analyse af fremtidige produkter. Risikoen er ekstrem høj. Bør nok overveje andre selskaber hvis man ønsker IT eksponering. En simpel screening på Altman Z-score fandt Axis som er et IT-selskab med stor finansiel styrke. Selskabet leverer videoovervågning til sikkerhedsindustrien og store bygningskomplekser. De leverer både hardwaren og softwaren til overvågningen.

Lidt statistik på Axis

 • UPSIDO Rating: 76 (indikerer stærkt selskab til en fornuftig pris)
 • Altman Z-score: 22,45 (indikerer MEGET solidt selskab og den højeste kreditværdighed)
 • PE: 20 (lidt dyrt men selskabet vokser også med 25% om året så det er måske acceptabelt)
 • P/B: 11,35 (stor tiltro til fremtiden, men også en meget høj vurdering af egenkapitalen)
 • P/FCF: 35 (men faktisk langt under industrien og større selskaber – vidner om stærke pengestrømme selv i krisetid)
 • Revenue/Per employee: 291.000 EUR pr. ansat, hvilket 3 gange højere end Funcom!
 • Kursudvikling 2 år: -46% lidt mere end markedet generelt, men lidt mindre end IT-sektoren, som er den sektor, der har været hårdest ramt på kursen de sidste to år.

Konklusion: meget stærkt selskab, med tiltro i markedet mv. men lidt dyrt måske, men acceptabelt.

Med andre ord, hvis Martin Thorborg gjorde bare en lille indsats ville han her nemt kunne vælge den investering med lavest risiko, som han åbenbart ønsker, siden han har placeret alle pengene i statsobligationer. En investering der i øvrigt leverer dårlige afkast. På den måde ville han reducere din egen risiko. Men det er da klart, at hvis Martin Thorborg ikke har foretaget nogen nævneværdige former analyser af sine egne investeringer, ja så har han været en spekulant og gamlet med formuen.

Selvfølgelig er der et element af held i aktieinvestering, men vi vil gerne citere investeringsguruen Peter Lynch igen, da hans citat i vores øjne rammer plet. Nemlig at aktieinvestering er mere som poker. Lidt held, men hvis du kigger på dine kort og spiller rigtigt vinder du oftere. Det kan ikke være held, at det stor set er de samme otte personer, der sidder i finalen i de store pokerturneringer. Her Peter Lynchs citat:

“ Hvis ikke du studerer selskaber, har du samme succes når du køber aktier, som hvis du i poker vædder uden at se på dine kort ” (Peter Lynch, 1994)

wsop-poker-tournament

Vi foreslår derfor, at Martin Thorborg får sig et abonnement på UPSIDO.com, så han kan reducere gamblingen i sine investeringer. Forhåbentlig tegner Martin Thorborg et abonnement, for ellers kommer vi nok til at høre samme klagesirene næste gang aktiemarkedet tager et kraftigt dyk nedad.

Advertisements

Written by Peter Garnry

30. September 2009 at 14:08

Posted in Investing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: