Invest In Your Investments

Er børserne virkelig på dope?

leave a comment »

Inden vi begynder rækken af spændende blogindlæg omhandlende gode investeringsråd og metode til aktieinvestering, vil vi kommentere lidt på aktiemarkedet først.

Forleden læste jeg Henrik Henriksens blogindlæg på business.dk om, hvilke signalstoffer der påvirker vores sindstilstand. Med titlen “Er børserne på dope?” er den underliggende pointe, at visse signalstoffer kan få os til at blive grebet af eufori, når aktiemarkedet går op, hvilket kan forstærke op- og nedturene. Det er interessant læsning og jeg vil anbefale alle at læse blogindlægget.

Men er børserne virkelig på dope? Man skulle næsten tro det med de stigninger i aktiekurserne, som vi har været vidne til siden 6. marts 2009.

c20Kilde: finance.yahoo.com

Som ovenstående graf over C20-indekset også indikerer, så er markedet i Danmark steget med 51,61 pct. siden bunden. Men det går da også fremad med økonomien ik? Måske, mange forskellige nøgletal indikerer forskellige retninger. Lad os dog simplificere tingene lidt og illustrere tingenes tilstand med udviklingen i indtjening for de 60 største børsnoterede virksomheder i Norden – vi har nu opdateret tallene med de nyeste regnskaber.

indtjeningsudviklingKilde: UPSIDO.com

Det interessante ved at sammenligne de to grafer er, at begge har en nedadgående trend fra 4. kvartal 2007 til 1. kvartal 2009. Det vil sige, aktiemarkedet priset langsomt den faldende indtjening ind i aktiekurserne. Nu er aktiekurserne så steget med ca. 52 pct., men de opdaterede tal på indtjeningsudviklingen viser, at indtjeningen er faldet i 2. kvartal. Med andre ord har aktiemarkedet taget forskud på en forbedring i indtjening som endnu ikke er realiseret – fair nok, markedet tilbagediskonterer de “forventede” fremtidige pengestrømme. Og forventningen er steget så ergo aktiekurserne er steget. Men når indtjening falder næsten 15 pct. i 2. kvartal 2009 sammenlignet med 1. kvartal, så virker det altså som om aktiemarkedet virkelig er på dope, som Henrik Henriksen påpeger i sit blogindlæg.

Tillæg samtidig, at S&P 500 i USA samtidig handles til en PE på 126, hvis man indregner alle omkostninger i de amerikanske virksomheders indtjening. Ufatteligt at børsmæglerne handler så meget på forventninger og ikke realiteterne – nemlig at virksomhederne over en bred kam er presset massivt på indtjeningen.

Sidst men ikke mindst, så ser det ud til at VIX-indekset er bundet for denne gang.

vixKilde: finance.yahoo.com

Optionshandlerne på VIX-indekset indikerer, at september måned bliver meget voldsom med store udsving i markedet. Derudover plejer markedet i 81 pct. af tilfældene at falde, når VIX-indekset stiger så kraftigt, som de er gjort de seneste par dage.

På den rigtig lange bane kan man købe “billige” aktier, hvis man håndplukker rigtigt. Men på den korte- til mellemlange bane kan man godt frygte, at markedet fuldstændig har ignoreret realiteterne, fordi alle børsmæglerne er på dope. En korrektion af kurserne kunne være på vej. Så sidder du som privat aktieinvestor og tænker, at du godt vil have nogle flere aktier, så vent lidt endnu inden du køber flere. Får optionshandlerne på VIX-indekset ret, så kan du købe meget billigere aktier i efteråret.

Advertisements

Written by Peter Garnry

10. August 2009 at 21:49

Posted in Stocks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: