Invest In Your Investments

Har vi set bunden i virksomhedernes indtjening?

leave a comment »

Vi har tidligere skrevet i et blogindlæg, at indtjeningen er den altafgørende underliggende årsag til fremtidige kursstigninger. Vi er ligeglade med om kursen er steget meget den seneste uge, eller om aktieanalytikerne i bankerne er positive stemte, om direktøren har store planer, økonomien måske vender…alle disse forklaringer er irrelevante. Der er kun en ting, der får aktiekursen til at stige langsigtet – indtjeningen i virksomheden.

I sit seneste blogindlæg på borsen.dk antyder Henrik Drusebjerg, at kursstigninger kommer i tre faser:

  1. fase = likviditetsdrevet
  2. fase = indtjeningsdrevet
  3. fase = belånings- og risikodrevet

Vi har uden tvivl været i en likviditetsdrevet fase siden september 2008, selvom kurserne faldt frem til 6. marts 2009. Vi skrev om det i kritik af de kraftige stigninger i foråret, der i vores optik var drevet af likviditet fra centralbankerne.

30_Hudston_St__Goldman_Sachs_Tower(billedet af Goldman Sachs’ globale hovedkontor i New York City – Goldman Sachs’ kanonregnskab i denne uge markerer måske at virksomhedernes indtjening vil begynde at stige igen)

Hvis aktiekurserne i C20-indekset skal stige herfra, så kræver det, at virksomhederne bevæger sig ind i 2.fase, hvor indtjeningen igen begynder at stige. Aktiemarkedet har allerede taget stor forskud på glæderne gennem de kraftige stigninger, men disse bygger på en forventning om, at indtjeningen nu stabiliserer sig og fremover vil stige igen.

Vi tør ikke sige, at vi nu har nået bunden for indtjeningen, da opsparingsgraden i samfundet stadig er stigende, som vi skrev om for en uge siden. Måske stabiliserer indtjeningen sig, men vi vil ikke se kraftige stigninger i de efterfølgende kvartaler i 2009.

Men grundlæggende er vi tilhængere af fakta på UPSIDO.com, så i anledning af de store forventninger i markedet til 2. kvartalsregnskaberne, så vil vi i morgen offentliggøre de første officielle akkumulerede tal i Norden, der viser, hvordan tingenes tilstand virkelig er i de store nordiske virksomheder. Disse tal kan måske fortælle os om indtjeningensfaldet er stoppet. Derfor anbefaler vi alle, der er interesseret i aktiemarkedet om at læse vores blogindlæg i morgen eftermiddag kl. 17:30, om den foreløbige tilstand i de største nordiske virksomheder.

Advertisements

Written by Peter Garnry

16. July 2009 at 15:46

Posted in Stocks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: