Invest In Your Investments

Internettet er nået til dets Tipping Point…

leave a comment »

I realiteten har katastrofen længe været undervejs for internetmedierne. Kan de overhovedet tjene penge? Prisen for sidevisninger er faldet konstant i mange år og udviklingen vil fortsætte som følge af:

  1. Udbuddet af sidevisninger stiger mere end efterspørgslen, hvilket presser priserne ned
  2. Forbrugere er ikke modtagelig for reklamer på Internettet udover på Google.com, hvilket driver CTR (klikfrekvens på bannere) nedad og yderligere udvander værdien per sidevisning.
  3. Indholdsrigt indhold er dyrt at producere, hvilket umuliggør profitable internetmedier

Mange vil indvende, at pkt.3 er langt ud og fidussen er at få brugerne til at skabe indholdet, så man får minimale produktionsomkostninger. Her er Facebook.com og Twitter.com et glimrende eksempel, men begge er ved at blive kvalt i deres egen succes, da de ikke kan dække omkostningerne på bannere. De færreste danskere ved sikkert, at Facebook.com har ca. 1.000 medarbejdere. Det er enorme ressourcer på trods af, at brugerne selv skaber indholdet. Facebook.com taber konstant mange penge og de færreste danskere ved sikkert ikke, at Facebook.com i alt har rejst 3,85 mia. kr. – nej du læste ikke forkert! Og med deres nuværende likviditetstræk på driften, har de kun penge til de næste 12-18 måneder.

Som vi diskuterede i vores blogindlæg om SaaS-modellen, så står det traditionelle Internet for fald. Vi vil se store forandringer i måden, der vil blive leveret indhold og nye forretningsmodeller vil afløse de gamle og ineffektive. I går havde ComON en artikel med titlen “Pengene eller livet – kan nettet leve uden indhold“. Pointen er, at de traditionelle medier på Internettet ikke tjener penge og hvis ikke de finder en bæredygtig forretningsmodel forsvinder de sammen med tidevandet fra den nuværende Tsunami, der lige nu raser over hele Internettet.

medier

Udfordringen bliver hvem, der skal tage det første skridt i Danmark. Bliver det Berlingske, der er så presset? Måske. Udfordringen i Danmark bliver, at vi har valgt en public service model, hvor statslige medier sprøjter nyheder ud i lange baner – det er hele deres eksistensberettigelse. Vælger samtlige kommercielle medier at skifte forretningsmodel, hvor deres nyheder placeres bag en toldmur, så vil trafikken hurtig kanaliseres over til dr.dk og tv2.dk, da disse tilbyder tonsvis af gratis nyheder. Fair konkurrence? Nej, men det er realiteten. Problem? Ja det kan blive et strukturelt problem i leveringen af nyheder og andet indhold på Internettet.

En ting er sikkert. Måden indhold bliver leveret og forretningsmodellerne bag dem, ændrer sig hastigt i disse år. Gratis reklamefinansierede indhold vil stadig have sin begrænset berettigelse, men de medier, der ikke formår at skabe værdiskabende tjenester og ydelser oven  på det gratis fundament, vil forsvinde hurtigere end de opstod.

Advertisements

Written by Peter Garnry

17. June 2009 at 07:58

Posted in SaaS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: