Invest In Your Investments

Kan vores finansielle system nedsmelte totalt?

leave a comment »

Det vi alle var vidne til i efteråret 2008 er nok det tætteste denne generation har været på fænomener, der vækker minder om dagene under den store depression i 1929 eller krakket på Wall Street i 1907, hvor stort set samtlige investeringsbanker gik konkurs. Grunden til at systemet blev reddet fra at nedsmelte skyldtes en koordineret indsats fra alle de store landes regeringer, der gik ind og garanterede alle indlån. Om det var godt eller skidt kræver en længere analyse, som vi må bringe ved senere lejlighed.

Pointen er, at udgangspunktet for stabiliseringen af markederne har været staternes garantier af bankernes forpligtelser samt diversen kredit- og bankpakker. I et interview på CNBC den 9. juni 2009 beskriver chefstrateg i Saxo Bank, David Karsbøl, et skrækscenarie som vi desværre langsomt nærmer os.

Vodpod videos no longer available.

more about “Rediger indlæg ‹ UPSIDO’s Blog — Word…“, posted with vodpod

Han forklarer, hvordan staternes massive overforbrug begynder at påvirke kreditværdigheden af de enkelte stater. Senest er Irlands kreditværdighed blevet nedgraderet fra AA+ til AA af Standard & Poors. Irland mistede deres AAA kreditrating den 30. marts 2009. Skrækscenariet er, at staterne tynger dem selv med så meget gæld, at markedet til sidst mister troen på, at selv staterne ikke kan svare det finansielle systems forpligtelser. Sker dette indtræder et scenarie den moderne civilisation ikke har været vidne til før; nemlig en implosion af det finansielle system, hvor ingen længere kan overholde sine forpligtelser. Vi er stadig langt fra dette scenarie, men udviklingen bevirker, at der må indregnes en begrænset sandsynlighed for det kan ske.

Det eneste, der kan forhindre dette scenarie, er i følge David Karsbøl, at staterne begynder at reducere deres forbrug og tilpasse indtægterne til udgifterne. Samtidig skal både privatpersoner og virksomheder begynde at reducere gældsbyrden. Og denne gældsreduktion kan kun komme fra en reduktion i forbruget, der vil ramme virksomhedernes indtjening og dermed presse aktiemarkederne fremadrettet.

Der eksisterer stadig så store usikkerheder i markedet, at alle private investorer fortsat bør forsigtige med deres investeringer. En god strategi på nuværende tidspunkt er, at holde meget defensive aktier som sundhedspleje selskaber, likvider og kortfristede statsobligationer i lande med AAA kreditrating som for eksempel Danmark.

Advertisements

Written by Peter Garnry

10. June 2009 at 00:04

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: