Invest In Your Investments

Har finanskrisen affødt en ny og mere sund investeringskultur?

leave a comment »

De seneste tal fra de privates aktiehandel på Københavns Fondsbørs er nu blev offentliggjort og tallene er opløftende. De private foretog 187.000 handler på Københavns Fondsbørs i maj måned mod 205.300 handler i april. Alligevel er tale om et højt niveau og antal handler løbende 12 måneder steg til 143.293, hvilket er det højeste registrerede niveau nogensinde (se også grafen) og ca. 39% højere end for et år siden.

privates_aktiehandel_på_nasdaq_omx_københavnKilde: VP Securities A/S

Med 187.000 gennemførte handler formådede de private at udgøre 15,3% af de samlede antal handler på fondsbørsen. Et tal der måske er endnu mere imponerende er, at de private købte og solgte aktier for 9,4 mia. kr. i maj mod kun 6,9 mia. kr. i april måned, hvilket er en stigning på ca. 37%. 

Er vi ved at få en ny aktiekultur?

Tallene taler deres tydelige sprog. Danskerne har aldrig handlet så meget i aktier som nu. Finanskrisen og massive tab på værdipapirer ville man umiddelbart formåde ville lægge en dæmper på investeringslysten. Tværtimod har vi set en eksplosiv stigning i de privates handel.

Noget kunne tyde på, at de private har fået endnu mere mod på at investere selv. De har lagt troen på bankernes rådgivning på hylden og ønsker i højere grad at investere selv i stedet for at blive placeret i en dyre investeringsforeninger med gennemsnitsomkostninger på 1,79% om året.  

Vi talte for nylig med en bankmand i en af de mindre banker og her gav han os en meget lidt flatterende forklaring af bankens kunderådgivning overfor private kunder. I stedet for at rådgive dem om specifikke aktier selv om kunden bad om det, så ville banken dreje samtalen mod risikospredning og investeringsforeninger. Men hvorfor det?

Incitamenterne er meget logiske. Hvis du er kunde med 500.000 kr. at investere i aktier for og vælger at købe for 50.000 kr. i ti aktier, så tjener for eksempel Danske Bank kun 50.000 * 0,15% * 10 = 750 kr. Eller de får kun 0,15% af din hårdtoptjente kapital. Omvendt smider Danske Bank dig over i Danske Invest Danmark med en ÅOP på 1,41% jævnfør InvesteringsRådet, så tjener banken 7.050 kr.

Hvad ville du anbefale dine kunder?

Det er helt logisk, at bankerne nærmest propper investeringsforeningsbeviser ned i halsen på de private, når de tjener ca. 10 gange så meget på denne rådgivning. Og de fleste private har et godt forhold til banken og stoler på dens rådgivning, så mange danskere flytter deres kapital over i disse investeringsforeninger. Her ligger de trygt og genererer omkostninger i gennemsnit på 1,79% eller hvad, der svarer til ca. 15 mia. kr., hvis vi tager udgangspunkt i de ca. 700 mia. kr. som danskerne har stående i investeringsforeningsbeviser. De private glemmer dem ofte og banken har dermed let placeret deres kunders kapital passivt i en forening, hvor de scorer gevinsten, i forhold til hvis kunderne selv gjorde det gennem netbanken.

De tal vi løbende får fra VP Securities A/S bekræfter, at flere handler aktier selv, hvilket forhåbentlig er en indikator på, at en ny og mere sund investeringskultur er undervejs.

Advertisements

Written by Peter Garnry

5. June 2009 at 09:24

Posted in Investing, Stocks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: