Invest In Your Investments

Solcelleindustriens svar på Vestas

leave a comment »

Solenergi er på alles læber og muligvis står solcelleindustrien overfor et snarligt gennembrud. Regeringsledere overalt i verden subsidierer industrien voldsomt og det har tiltrukket enorme summer af privat kapital fra venture kapital fonde og industrielle udviklingsfonde. Og der skal ikke herske tvivl om, at solenergi besidder nogle fantastiske fremtidsudsigter idet, denne vedvarende energiform kan inkorporeres i vores samfund på en helt anden måde end vindenergi. Dermed synes fremtiden endnu større for solenergi end vindenergi.

PORTUGAL SOLAR POWER PLANT

Ønsker man som privat investor at deltage i fremtidens virksomhedskamp om at blive den største inden for solenergi, så skal man begynde at investere nu.

Forståelse af værdikæden er nøglen til profit

Ligesom i vindindustrien består solcelleindustrien af nogle forskellige forsyningsled:

  1. Underleverandører af mindre produktionsdele uden behov for stor teknologisk viden
  2. Producenterne af vindmøller/solceller – kræver meget teknologisk viden og store produktionsanlæg
  3. Energiselskaberne der leverer elektricitet til slutbrugerne

Typisk genererer energiselskaber ikke de store afkast, da dette marked bærer præg af ensartede produkter og dermed er priserne meget ensartet. Dermed bør den private investor holde sig fra energiselskaberne og selskaber der bygger solcelle projekter for at sælge dem videre til energiselskaber (fordyrende led i forsyningskæden). 

I stedet bør man forstå, at de mange statspenge og pres på energiselskaberne presser efterspørgslen unaturligt højt i vejret, således at der opstår et stort kapacitetspres i produktionsleddet. Dette skaber profitmuligheder, hvilket Svendborg Brakes (leverandør af bremser til vindmølleproducenterne) og Vestas Wind Systems (producent af vindmøller). Senest er Svendborg Brakes også blevet solgt for 3,4 mia. kr., så der er mange penge lige nu i vedvarende energi.

Ligesom der længe har været kapacitetspres i vindmølleindustriens to første led, så eksisterer der en lignende situation i solcelleindustrien. I længden vil den første led dog blive præget af enorm konkurrence, da produktionsleddet ikke kræver stor specialviden. Derimod skal man investere i led nr. 2, hvilket betyder, at den private investor skal finde solcelleindustriens svar på Vestas Wind Systems. Og her bør den private investor ikke søge længere end til Norge.

I Norge ligger selskabet Renewable Energy Corporation, der nok tegner sig til at blive solcelleindustriens svar på Vestas Wind Systems. Selskabet producerer solceller og wafere til developere af solcelleanlæg. Deres største konkurrent er First Solar, Inc. i USA. Selskaber er ca. lige store på nuværende tidspunkt. Ønsker man at læse lidt mere om branchen kan man benytte lejligheden til at læse Thorleif Jacksons brancheanalyse om solcelleindustrien.

Her der lidt finansinformation på REC:

Omsætning: 8,2 mia. NOK

EBIT: 2,5 mia. NOK

Resultat: 3,1 mia. NOK

PE: 11

P/B: 2,1

ROE: 21,7%

Advertisements

Written by Peter Garnry

31. May 2009 at 17:58

Posted in Stocks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: