Invest In Your Investments

Hvordan har bankerne det egentlig ver. 1.0?

leave a comment »

Banksektoren er den sektor i økonomien, der har været størst fokus på i finanskrisen. Mange banker er gået konkurs, andre er de facto, helt eller delvist blevet nationaliseret, mens andre har overlevet på deres private kapital.

Men en fællesnævner for alle banker er, at deres aktiekurs er faldet markant i værdi på meget kort tid. For eksempel er Danske Banks aktiekurs på to år faldet ca. 80%.

danske_bank_smushed

Kilde: UPSIDO.com

De amerikanske storbanker har netop aflagt regnskaberne for 1. kvartal og de melder alle om fremgang i forretningen. Samtidig har de fleste af dem overgået forventningerne til indtjeningen per aktie.  Et eksempel er Bank of America Corporation, der i går markant overgik markedets forventninger. Nedenstående ses et billede af Bank of Americas CEO, Kenneth Lewis.

ken_lewis_smushed

Kilde: Wall Street Journal

Nogle analytikere har tolket, at vi nu har nået bunden for bankerne og udlånene samt risikotagning vil stige herfra. Meredith Whitney, den mest respekterede af dem alle, er derimod ikke enig i den tolkning.

Meredith Whitney, tidligere chefanalytiker i Oppenheimer & Co., var i går på Bloomberg Television og udtalte, at hun forventede, at de amerikanske banker vil få negativ indtjening igen i 2. kvartal. Dette skyldes, at de fleste amerikanske storbanker har haft store engangsposter ved salg af aktiver mv. Men endnu mere vigtigt, så har de alle sammen tjent styrtende på statspapirer. Dette skyldes, at efter FED (den amerikanske centralbank) annoncerede, at de ville købe op i amerikanske statspapirer, der øgede alle storbankerne massivt deres beholdninger i netop disse papirer. Med FEDs likviditetstilførelse til dette papirmarked blev priserne presset voldsomt op, hvilket har givet sig udslag i store kursreguleringer på storbankernes beholdninger af statspapirer.

Korrigerer man resultaterne fra engangsposter og kursreguleringerne på statspapirer, samt indregner stigende tab på udlån og illikvide aktiver, så forventer Meredith Whitney, at bankerne igen vil gå i minus i 2. kvartal.

Hvordan står det så til i Danmark?

I morgen kommer der 1. kvartal regnskaber fra Ringkjøbing Landbobank og Sparekassen Lolland, der er blandt de banker i Danmark, som indtil videre er kommet nogenlunde igennem finanskrisen.

Men vi fik det første bankregnskab i Norden i dag. Det kom fra Hol Sparebank, der er en mindre bank i Norge på størrelse med Salling Bank i Danmark.

Hol Sparebank oplevede en nedgang i netto rente- og gebyrindtægterne på 12% fra 13,1 mio. NOK til 11,55 mio. NOK, hvilket ikke er godt taget i betragtning af, at rentespændet er øget generelt i markedet. Dette burde ikke blive tendensen for resten af bankregnskaberne i Norden. Banken oplevede en stigning i tab på udlån på ca. 1.000%, hvilket lyder af meget, men tabet på udlån i 1. kvartal 2008 var heller ikke stort. Men tendensen med større tab på udlån i forhold til sidste år vil nok også være gældende for resten af de kommende bankregnskaber. Derudover oplevede banken nedgang i udlån og indlån, hvilket stadig tyder på en generel sammentrækning af bankernes balance og dermed aktivitet i samfundet, og bankernes villighed til risikotagning.

Regnskabet fra Hol Sparebank var ikke imponerende og det bliver spændende at følge regnskaberne fra Ringkjøbing Landbobank og Sparekassen Lolland i morgen.

Vi vil naturligvis følge op på vores blogindlæg og berette om morgendagens bankregnskaber.

Advertisements

Written by Peter Garnry

21. April 2009 at 14:16

Posted in Stocks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: