Invest In Your Investments

FLSmidth & Co. Vs. Metso Oyj – hvem er bedst?

leave a comment »

En ting vi konstant argumenterer for er, at private investorer skal lede efter alternativer til eksisterende eller mulige aktieinvesteringer. Et indlysende eksempel er FLSmidth & Co., der er en aktie mange private investorer ejer. Selskabet har gjort det godt siden de katastrofale år 2001-2003, hvor virksomheden fik et akkumuleret underskud efter skat på ca. 4 mia. kr.

Følger man med i nyhedsstrømme omkring FLSmidth & Co., hvilket ville være naturligt, hvis man ejer aktier eller overvejer at købe aktier i virksomheden, så ville man blandt andet kunne læse følgende nyhed 4. februar 2009 – FLS/Jyske: Metso-regnskab tegner godt for FLSmidth. Nærlæses nyheden ville den opmærksomme investor kunne notere, at FLSmidth & Co. har en finsk konkurrent, Metso Oyj, på mineral området. Det fremgår samtidig, at Metso Oyj har en anden stor forretningsdivision: levering af teknologi til papirindustrien. FLSmidth & Co. får ca. 54% af sin omsætning fra teknologi og produktionsanlæg til cementindustrien. Så hverken FLSmidth & Co. og Metso Oyj er rendyrkede selskaber kun med salg til mineralindustrien.

Som en intelligent privat investor bør man overveje Metso Oyj som investeringsobjekt, hvis man har fået FLSmidth & Co. interessant. Ud fra et isoleret virksomhedsanalytisk perspektiv er der ingen logisk grund til ikke at overveje aktieinvesteringer i udlandet. Dermed bør Metso Oyj overvejes som alternativ til en investering i FLSmidth & Co. Det gælder ved udenlandske investeringer, at man skal overveje valutarisikoen, men da Metso Oyj er et finsk selskab med indtjening og aktiekurs i EUR er der ingen betydelig valutarisiko. Hvilket selskab er så bedst – FLSmidth & Co. eller Metso Oyj?

I UPSIDO har vi et sammenligningsværktøj, der gør, at man nemt kan sammenligne to selskaber med hinanden. Nedenstående kan I se et screenshot af en sammenligning mellem FLSmidth & Co. og Metso Oyj.

comparison3

Det tog ca. 5 sekunder at skrive navnene på de to selskaber ind og efterfølgende har vi adgang til et væld af informationer omkring selskaberne. For eksempel ses det, at Metso Oyj har en dobbelt så stor omsætning som FLSmidth & Co.

Lidt længere nede (og længere nede end skærmbilledet kunne vise) findes forskellige nøgletal på selskaberne. For eksempel kan man aflæse følgende:

PE nøgletal

FLS: 5,4

MET: 3,4

Egenkapitalens forrentning 5 års gennemsnit

FLS: 26,2%

MET: 23,1%

Indtjeningsgrad (EBITDA margin – dvs. driftsresultatet før af- og nedskrivninger i forhold til omsætningen)

FLS: 11,5%

MET: 12,1%

Dette er kun et mindre udvalg af nøgletal, men ser man resten igennem vil man komme til den konklusion, at de to selskaber minder utrolig meget om hinanden. Skulle man pege på et interessant område er det, at Metso Oyj benytter mere gæld til at finansiere aktiverne end FLSmidth & Co., hvilket umiddelbart giver FLSmidth & Co. en lille fordel i finanskrisen.

Casen viser, hvordan man nemt kan sammenligne to selskaber, således at man ikke køber en dansk aktie uden først at set efter alternativer.

Advertisements

Written by Peter Garnry

13. April 2009 at 18:10

Posted in Features

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: