Invest In Your Investments

Indtjening, indtjening, indtjening…

leave a comment »

Dette blogindlæg er skrevet med inspiration fra bogen “One Up on Wall Street” af Peter Lynch, tidligere porteføljeforvalter i Fidelity Magellan Fund, der var den bedste investeringsforening i verden under hans ledelse fra maj 1977 til maj 1990. Jeg deler mange af hans synspunkter omkring indtjening og dens betydning for aktiekursens udvikling.

To ofte stillet spørgsmål inden for aktieinvestering er følgende:

  1. Hvilken garanti har jeg for, at en aktie jeg ejer vil stige i kurs?
  2. Og hvis jeg køber aktien, hvor meget skal jeg så betale?

Det du i realiteten spørger om er, hvad der gør et selskab værdifuldt og hvorfor det vil være mere værdifuldt i morgen end det er i dag. Der eksisterer mange teorier på dette, men i sidste kommer det an på indtjeningen og aktiverne. Men specielt indtjeningen. Nogle gange handles selskaberne til langt under det rationelle i forhold til deres indtjening, men på et tidspunkt vil værdierne blive reflekteret i kursen. Værdierne vinder altid i det lange løb.

Du kan se betydningen af indtjening på enhver kursgraf. Peter Lynch viser mange eksempler og refererer til flere tidligere aktier i 70’erne og 80’erne. Hans pointe er, at en hurtig måde at se om en aktie er overvurderet at ved at sammenligne prisudviklingen med indtjeningsudviklingen. Nedenstående har jeg konstrueret en fiktivt eksempel på en virksomheds indtjening og kursudvikling – den minder meget om de eksempler, der findes i bogen.

kursudviklingKilde: egen tilvirkning

Det ses tydeligt af grafen, at aktiekursen kollapser i perioden 2001-2003 som følge af et fald i indtjeningen. Læg også mærke til, hvordan aktiekursen vokser langt hurtigere end indtjeningen i perioden 1997-2000, hvorefter aktiekursen også falder langt hurtigere end indtjeningen i perioden 2001-2003 – man kan sige, at aktiekursen falder tilbage til sit “naturlige” forhold til indtjeningen igen.

P/E ratio

Enhver seriøs diskussion omkring indtjening involverer kurs/indtjening også internationalt kendt som P/E ratio. Nøgletallet er et numerisk udtryk for forholdet mellem prisen per aktie og indtjeningen per aktie.

Eks.: hvis indtjeningen per aktie er 2 kr. og aktiekursen er 28 kr. pr. aktie, så er P/E ratio = 28 / 2 = 14

Ligesom vi har tegnet en indtjeningslinje og aktiekursudvikling på grafen, så kan man også tegne en P/E linje – på vores graf er den dog illustreret ved blå søljer. Her ses det, hvordan prisen i forhold til indtjeningen varierer. Ved at se på den historiske udvikling af P/E værdier kan man ofte vurdere om, markedet over- eller undervurderer aktien.

P/E kan også betragtes som det antal år, det vil tage selskabet at tjene din investering i aktien hjem igen – naturligvis givet at indtjeningen er konstant fra efter det tidspunkt, hvor du køber aktien.

Eks.: En virksomhed tjener 3,50 kr. per aktie og aktiekursen er 35 kr. pr. aktie, hvilket betyder, at P/E er 10. Lad os for eksempel sige, at du køber 100 aktier for 3.500 kr. og den nuværende indtjening er 3,50 kr. pr. aktie, så vil dine aktier tjene 350 kr. på et år, og den originale investering på 3.500 kr. vil være tjent hjem efter 10 år. Du behøver dog ikke gå igennem den øvelse, hver gang da P/E fortæller dig at det tager 10 år.

P/E værdierne varierer meget fra aktie til aktie og fortæller meget om investorernes syn på de underliggende selskaber. Du vil oftest se, at selskaber der vokser langsomt har lavere P/E værdier, som for eksempel forsyningsselskaber, rederier, banker og lignende typer selskaber, mens IT-selskaber typisk har høje P/E værdier. Idéen om kun at købe de aktier med lave P/E værdier giver ingen mening, fordi man ikke skal sammenligne pærer med æbler. Det giver langt mere mening at sammenligne P/E værdien med selskabets egen historiske P/E værdier ellers branchens P/E værdi.

Hvis du husker minimalt fra dette blogindlæg om indtjening og P/E værdier, så husk i det mindste en ting – det vil spare dig for mange penge. Aldrig køb selskaber med meget høje P/E værdier, da disse ofte er et handicap for en akties kursudvikling på linje med en tung sadel på en væddeløbshest. Et historisk eksempel på høje P/E værdier var McDonald’s der i 1972 havde en P/E på 50. Selskabet var fantastisk men kunne på ingen måde leve op til forventningerne og aktien faldt fra 75 dollars til 25 dollars pr. aktie, hvilket resulterede i en mere realistisk P/E værdi på 13. Der findes utallige historier som minder om McDonald’s i 1972.

P/E værdier findes også for markedet som helhed og disse værdier kan man let finde på UPSIDO.com. Ved at betragte markedets samlede P/E værdi får man ofte et godt indblik i markedets forventninger og overoptimisme. For eksempel steg det amerikanske markeds P/E værdi fra 8 til 16 i bull-markedet fra 1982 til 1987. Det vil sige, at investorer var villige til at betale det dobbelte for den samme indtjening på blot fem år – som de fleste ved oplevede vi et kæmpefald på aktiemarkederne i 1987.

Den store joker omkring P/E værdier og aktiekursudviklingen er, hvad den fremtidig indtjening bliver. Hver dag sidder flere tusinder af analytikere verden over og analyserer disse fremtidige profitter for selskaberne. Jeg tror, at de færreste kan forudsige den fremtidige indtjening særlig præcist – analytikere kan ofte heller ikke finde ud af det.

En god idé hvis du erkender, at du ikke kan forudsige den fremtidige indtjening er, at finde ud af hvordan et selskab har tænkt sig at øge dets indtjening. Der er fem basale måder et selskab kan øge sin indtjening på:

  1. reducer omkostningerne
  2. øge priserne
  3. ekspander på flere nye markeder
  4. sælg flere af dets produkter på gamle markeder
  5. forny sig selv eller sælg tabsgivende aktiviteter.

Dette er faktorerne som man bør undersøge i relation til den fremtidige indtjening og ultimativt den fremtidig aktiekurs. Undersøg tingene selv. Lad være med at købe en aktie på råd fra en god ven eller på baggrund af en nyhed i avisen. Tænk selv.

Written by Peter Garnry

29. June 2009 at 12:46

Posted in Stocks

Leave a comment